Kisrécse Község Önkormányzat a 2003. óta tartó jó kapcsolatot ápolva, és továbbra is megtartva a két évenkénti kölcsönös találkozások folytatásának jegyében Testvér - települési találkozón vett részt 2019.04.30.-2019.05.04. időszakban SZÉKELYSZENTKIRÁLYON.

1. nap 2019.04.30. Kedd megérkezés SZÉKELYSZENTKIRÁLYRA: vacsorával egybekötött jó hangulatú találkozón beszélgettünk, tapasztatokat cseréltünk és az előző találkozás óta eltelt eseményeket beszéltük meg. A találkozó az anya országból érkezők és a Székelyföldön élők között magyarságtudatunkat erősítette. Megtekintettük a településen lévő csodálatos faragásokat, székely kapukat, meghallgattuk történetüket, majd minden családnak egyedi megkülönböztetésű kapuja van. Csipkeverésről híres asszonyok portékáját csodálhattuk meg.

2. nap 2019.05.01. Szerda kirándulás Brassó: óvárosában áll a szász evangélikus Fekete templom, mely Románia legnagyobb gótikus temploma. A Fekete templom lenyűgöző méreteivel (88 m X 26 m) 65 méter magas tornyával csodálatos látványt teremt belső terében háromhajós oszlopcsarnokával és gótikus ablakaival. Furcsa elnevezését 1689-ben kapta, ekkor a Habsburgokkal dacoló szász lakosság ellenében gyújtják fel a várost, a gomolygó füst kormozza feketére falait. Az erdélyi gótikus művészet szimbólumaként számon tartott impozáns templom török szőnyeggyűjteménye és csodálatos orgonakoncertjei is csábítóvá teszik a Brassóba látogatók részére. A templom hosszú, gótikus ablakai, szűk és maga középső hajója a gótikus templomokra jellemző magasztos hangulatot árasztanak. Különleges kincse a több mint száz darabból álló, anatóliai szőnyeggyűjteménye, mely a város gazdag polgárainak egykori adományaiból állt össze. Figyelemreméltó festett, kőből faragott szószéke Mózes-ábrázolással és neogótikus oltára is. Hazai vonatkozású a jobb oldali hajó oldalkápolnájának freskója alatt Mátyás és Beatrix címere, valamint a szószékkel szemben a Hunyadi-címer található.

Drakula várkastélyának látogatása: Erdély legismertebb és legszebb várkastélya a híres Drakula-kastély Brassótól 30 km-re, a festői fekvésű Törcsvár. A már messziről festői látványt nyújtó, tökéletes állapotú vár az utóbbi években a Drakula-kultusz egyik meghatározó állomása Erdélyben. A vár a számtalan átépítés ellenére középkori formáját megtartotta. Tetején ferde négyszög alakú félfedéllel borított torony épült. Tetszetős pártafalak és csipkés ormok idézik a XVI. századi alakításokat, ablakai és lőrései inkább az elkövetkező évszázadra utalnak. A kastély lábánál lévő parkban egy kisebb falumúzeum kapott helyet – egy tucatnyi hagyományos épületben mutatja be a környék lakosságának életét.

3. nap 2019.05.02. Csütörtök kirándulás Oroszhegy: A Jézus szíve kilátó csodálatos műalkotás Farkaslaka és Székelyszentlélek határában, 958 méter magas Gordon-tetőn elhelyezkedő szobor kilátóként funkcionál. Az alkotás legfőbb alapanyaga rozsdamentes acél, és egy két méteres betontalapzaton áll. Zaweczky Walter szobrászművész tervei alapján építették. A szobor fejrészébe csigalépcső vezet. Csodálatos a völgyben elterülő falvak látványa. Nem mindennapi látványban lesz része annak, aki meglátogatja a Korond és Székelyudvarhely között félúton, Farkaslaka közelében az úgynevezett “Kalonda-tetőn” található nárciszmezőket. Csillagos nárciszok sokasága nyílik, néhány napra beborítva, illatfelhőbe burkolva a tájat. Ezt a pompás eseményt a helyeik egy Nárcisznappal is megünneplik.Ez a csodálatos nap felejthetetlen emléket hagyott bennünk.

4. nap 2019.05.03. Péntek: helyi óvoda meglátogatása gyermekeket készségfejlesztő játékokkal, vetítő vászonnal és magyar mesekönyvekkel ajándékoztuk meg. Maradandó élmény volt 830 km távolabbi részünkre adott köszöntő műsora a csodálatos magyar gyermekek versmondása és előadása, amely könnyeket csalt a szemünkbe. Tovább utazás Székelyudvarhelyre ahol a Kultúra új otthonába HAÁZ Rezső múzeumban tettünk látogatást. A múzeumi gyűjtő és rendszerező munkához kapcsolódik Haáz Rezső etnográfusi tevékenysége is, amely csak a tárgyi néprajzra terjedt ki. Nagy sikernek örvendtek az általa népi stílusban tervezett festett bútorok, amelyeket irodákban, polgári szobákban, előszobákban használtak. Megtekintettük a múzeumban Kányádi Sándor, Kossuth-díjas író részére rendezett emlékkiállítást. Budavár és Székelyudvarhely díszpolgára volt, a két város pedig mai napig testvérvárosi kapcsolatban áll, ezért is folytatódik a Találkozások Emlékkiállítás Székelyudvarhelyen. A látogatás meghitt hangulatát emelte útitársunk által előadott verse az írónak.

Továbbutazás: Korondra Hargita megyében található, Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Híres fazekasfalu, a fazekasságnak ősi hagyományai vannak, sokan Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. A korondiak a máz nélküli edényeknek is sokféle változatát készítik. Meghallgattuk egy helyi lakos Gergő bácsi előadását az Ő által faragott székely kapu ősi motívumairól és jelentéséről.   Fa-faragások vásárlással folytattuk a napot, majd Székelyszentkirályon vacsora és utána székely dalok közös éneklésével ért végett a nap.

2019.05.04. Szombat: fájó szívvel búcsúzás, és haza indulás ígérettel, hogy 2 év múlva újra találkozás Kisrécsén.

 

Kisrécse, 2019.05.31.                                                                 Tóth Lucia polgármester

                                                                                                

Copyright © 2022 kisrecse.hu. Minden jog fenntartva.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.